Cum să folosești internetul ca și aliat în managementul timpului ?

În secolul vitezei timpul pare că nu ne mai ajunge și totul se desfășoară într-un ritm alert.  Din această cauză, devenim tot mai agitați și mai stresați având senzația că totul ne scapă de sub control. Managementul timpului este o soluție pentru această situație problematică cu care ne confruntăm.

Dacă ai ca și obiectiv să îți crești productivitatea și să fii mai eficient avem vești bune pentru tine. Și noi avem acest țel pentru anul 2020 și ne dorim să îl facem mai ușor de realizat prin intermediul unei serii de articole pe care vrem să le scriem pe această temă. Aceste articole își propun să vină cu soluții practice și să împartă obiectivul de a deveni mai organizat în bucăți mai mici și mai ușor de gestionat.

În acest prim articol din serie, vom aborda tematica managementului de timp petrecut în online și pe social media. Am decis să începem seria de articole cu acest subiect, deoarece devine tot mai evident că internetul poate fi în mod poradoxal și cel mai bun prieten, dar și cel mai mare dușman al omului modern. În cele ce urmează vom enumera câțiva pași de parcurs pentru a reuși să ajungem mai aproape de obiectivul nostru final, și anume organizarea mai eficientă a timpului.

 

  1. Fă-ți o analiză sinceră și onestă pentru a stabili cât timp îți petreci în fiecare zi online. Dat fiind faptul că ziua are 24 de ore pentru toată lumea, e de mare ajutor în gestionarea timpului să cuantificăm fiecare activitate pe care o avem în agenda zilnică.
  2. Devino conștient de utilitatea sau inutilitatea activităților desfășurate online. În cazul în care domeniul de activitate în care activezi implică utilizarea internetului, de exemplu pentru promovarea unor produse sau servicii, e justificat să petreci un timp mai îndelungat online. Dacă însă fișa postului tău nu prevede astfel de îndeletniciri, noi te sfătuim să reduci la minim timpul petrecut navigând pe internet. ( Crede-ne când îți spunem că nu te ajută la creșterea eficienței să vezi în ce vacanțe au mai mers prietenii de pe rețelele sociale. )
  3. Gestionează-ți emailurile într-un mod eficient. Stabilește zilnic intervale orare între care te ocupi de citit și de răspuns  la mesaje. Preferabil să lași această activitate pentru final de zi. Dacă îți începi ziua astfel îți vei ocupa prima parte a zilei, care e de preferat să fie utilizată pentru activități mai complexe la care ai nevoie de capacitate de concentrare.
  4. Găsește aliați în gestionarea timpului. Tot online-ul te poate ajuta. Cum bine știm există câte o aplicație pentru orice și  RESCUE TIME îți poate deveni un partener de nădejde. Este un manager care monitorizează timpul pe care îl petreci online și îți oferă rapoarte detaliate ale activităților tale. Are diverse opțiuni, cum ar fi de a bloca site-urile pe care îți ocupi timpul în mod ineficient, sau de a seta alarme care să te avertizeze că ai depășit numărul de minute pe care l-ai stabilit pentru o anumită activitate.
  5. Nu te întrerupe din activități importante cu citirea de articole online. Programează și pentru această activitate un interval orar în care să le citești. POCKET, cunoscut anterior ca Read It Later este o aplicație care te ajută să creezi o bibliotecă virtuală cu toate articolele care îți atrag atenția într-un moment nepotrivit în care nu ai timpul necesar să le citești.